A Voksmonitor a K-Monitor és a KohoVolit.eu közös projektje, melynek célja, hogy a választók a politikával ne csak a pártok kommunikációján keresztül találkozzanak – hanem megismerjék a különböző pártok programját és álláspontját a legfontosabb szakmai-politikai kérdésekben. Az alkalmazás a válaszadóhoz rendeli azt a pártot, amely a válaszok alapján legközelebb áll értékrendjéhez.

A Voksmonitor különlegessége sok más választást segítő applikációkhoz képest, hogy a kérdéseket az alkalmazás elkészítése előtt eljuttattuk a a jelöltekhez. A Demokratikus Koalíció, a Jobbik, az LMP, az MSZP-Párbeszéd, és a Momentum tisztelt meg minket a válaszok kitöltésével, míg a Fidesz-KDNP nem reagált megkeresésünkre. Közvetlen válaszok hiányában a kormánypártok esetében a K-Monitor a pártok programját és kommunikációját, illetve a meghozott intézkedéseket vette alapul a válaszok kialakításánál. Ez felveti annak lehetőségét, hogy a pártok hivatalos álláspontjától eltérhetnek a válaszok, ugyanakkor a K-Monitor minden, az alkalmazásban szereplő politikai erőnek megadta a lehetőséget ezek korrigálására.

 

A pártok programjai

 

A pártlisták első öt helyezettje a listák sorrendjében: 

letoltes.jpg MSZP-Párbeszéd (Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége (S&D) és Zöldek)

 1. Tóth Bertalan (jogász, MSZP elnök) 2. Ujhelyi István (2014 óta EP képviselő) 3. Szanyi Tibor (közgazdász, az MSZP alelnöke, 2014 óta EP képviselő) 4. Jávor Benedek (zöld politikus, a Párbeszéd tagja, 2014 óta EP képviselő) 5. Tüttő Kata (közgazdász)

 

dadasuzi.jpg Magyar Kétfarkú Kutya Párt (-)

 1. Döme Zsuzsanna (az MKKP társelnöke) 2. Kovács Gergely (grafikus, az MKKP társelnöke) 3. Juhász Veronika (II. kerületi jelölt, "az MKKP Gorillája") 4. Victora Zsolt (az MKKP alelnöke és zuglói jelöltje) 5. Fűrész Gábor

 

marton_gyongyosi_sejm_2016.JPG

 Jobbik Magyarországért Mozgalom (-)

 1. Gyöngyösi Márton (a Jobbik frakcióvezetője) 2. Balczó Zoltán (mérnök, 2014 óta EP képviselő) 3. Jakab Péter (a Jobbik miskolci elnöke, országgyűlési képviselő) 4. Bana Tibor (politológus, 2014 óta országgyűlési képviselő) 5. Z. Kárpát Dániel (író, 2010 óta országgyűlési képviselő)

 

trocsanyilaszlo_231_308_0.jpg Fidesz-KDNP (Európai Néppárt - EPP?)

 1. Trócsányi László (ügyvéd, diplomata, igazságügyi miniszter) 2. Szájer József (2004-től EP-képviselő), 3. Járóka Lívia (szociálantropológus, 2004 óta EP képviselő) 4. Deutsch Tamás (volt ifjúsági- és sportminiszter, 2009 óta EP képviselő) 5. Gyürk András (2004 óta EP képviselő)

 

images.jpg Momentum Mozgalom (Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért - ALDE)

 1. Cseh Katalin (orvos, közgazdász) 2. Donáth Anna Júlia (szociológus) 3. Nemes Balázs (a Momentum szóvivője, korábbi pécsi elnöke) 4. Csillag Tamás (gazdaságpolitikus) 5. Kádár Barnabás (futurológus)

 

 Demokratikus Koalíció (Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége (S&D))dk.jpg

 1. Dobrev Klára (közgazdász, jogász) 2. Molnár Csaba (jogász, 2014 óta Ep képviselő) 3. Rónai Sándor (gépipari technikus, a DK szóvivője) 4. Ara-Kovács Attila (filozófus, újságíró), 5. Horváth Jácint (Nagykanizsai képviselő, az EU Régiók Bizottságának tagja)

 

toroczkai_laszlo.png Mi Hazánk (-)

 1. Toroczkai László (Ásotthalom polgármestere) 2. Dúró Dóra (korábbi Jobbik országgyűlési képviselő) 3. Árgyelán János (képviselő, Fejér Megye) 4. Popély Gyula (történetíró) 5. Gulya Tibor (vállalkozó)

 

44361.jpg Magyar Munkáspárt (-)

 1. Thürmer Gyula 2. Fehérvári Zsolt István 3. Kalmár Dávid 4. Frankfurter Zsuzsanna 5. Koch János

 

46657.jpg Lehet Más a Politika (Zöldek)

 1. Vágó Gábor (zöld politikus, 2010-2014 között ogy. képviselő) 2. Demeter Márta (politológus, az LMP társelnöke) 3. Kendernay János (a külügyi kabinet vezetője) 4. Kóbor József (az LMP pécsi önkormányzati képviselője) 5. Kanász-Nagy Máté (szociálpolitikus)

 

További hasznos tartalmak a döntéshez

Európai választás - mandátumbecslő (Political Capital)

Ki esélyes a bejutásra? Közvélemény-kutatási adatok európai szinten

Hogyan működik az Unió, mivel foglalkoznak a képviselők?

Melyik európai frakcióhoz állsz a legközelebb? 

 

Hasznosnak tartod a munkánkat? Támogatnád a közpénzek, közhatalmi döntések átláthatóságát és azt, hogy a politikusokat pártoktól független civil szervezetek ellenőrizzék? Támogasd a K-Monitort!

fokkin.gif